Street Food z Izraele

Street Food z Izraele

Sabich nebo sabih je oblíbený pouliční pokrm z Izraele. Připravuje se z chleba pitta nebo laffa, smažených lilků, vajec uvařených natvrdo, nakrájených rajčat, petrželky a tahini (sezamové pěny). Tradiční recept doplňují okurky, koriandr, hummus, zelí a izraelská omáčka amba. Existuje však mnoho variant! Ukážeme Vám verzi s italskou focacciou, domácí a úžasně aromatickou! Sabich si můžete vychutnat kdykoliv, během dne i noci.

SABICH (pro 4 až 6 osob)

Na rajčatový salát potřebujete

  • 10 (nebo více) cherry rajčátek
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst čerstvých listů koriandru (případně můžete použít sušené listy)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • trochu mořské soli

Na smažené lilky potřebujete

  • řepkový olej na smažení
  • 1 velký lilek
  • hladkou mouku na poprášení
  • trochu mořské soli

Na domácí focacciu si připravte

  • 500 g mouky (běžné nebo mouky na pizzu)
  • 20 g cukru
  • 10 g soli
  • 5 g sušeného droždí
  • 25 ml olivového oleje
  • 340 ml vody
  • trochu hrubé mořské soli

Na 250 g aromatického tahini potřebujete

  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 180 g tahini (sezamová pasta, kterou lze zakoupit v Piccantino nebo v obchodě se zdravou výživou dle vlastního výběru)
  • 120 ml vody

Na 100 g omáčky Amba si prosím kupte

  • 60 g nakládaného manga
  • 20 ml vody
  • 20 ml řepkového oleje

Na 50 g přípravku Zhug je třeba

  • 1 stroužek česneku
  • 7 g koriandru
  • 12 g petrželky
  • 1 čerstvý lusk kajenského chilli (můžete použít i jiné chilli papričky)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trochu mořské soli
  • 1 hrst čerstvých koriandrových listů

Příprava Focaccia - těsto si připravte den předem

1. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí. Přidejte olivový olej a vodu a hněťte ručně nebo pomocí stojanového mixéru s hákem na těsto, dokud nevznikne lepivá hmota. Poté mísu přikryjte potravinovou fólií, dvakrát propíchněte vidličkou a nechte těsto 12 až 24 hodin kynout v lednici.

2. Po 12 až 24 hodinách vypracujte z vykynutého těsta velký bochník chleba Focaccia: Ještě v míse těsto poprašte moukou a pak ho položte na pracovní plochu moukou dolů. Poté přeložte okraje těsta až ke středu a přitiskněte je, přičemž těsto po kouskách otáčejte. Postup několikrát zopakujte. Těsto přikryjte a nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím předehřejte troubu na 230°C.

3. Plech na pečení potřete olivovým olejem. Pomazanýma rukama opatrně přetáhněte velkou kouli těsta přes celý plech a zploštěte ji. Do povrchu těsta vytlačte naolejovanými prsty důlky a posypte je hrubou mořskou solí. Nyní pečte focacciu dozlatova, asi 10 až 12 minut.

Příprava rajčatového salátu

1. Rajčata rozpulte nebo rozčtvrťte, česnek oloupejte a nasekejte na co nejmenší kousky. Všechny listy koriandru také jemně nasekejte. Pokud nemáte čerstvý koriandr, můžete použít i sušené listy.

2. V míse smíchejte česnek a koriandr s olivovým olejem a citronovou šťávou a osolte.

3. Přidejte nakrájená rajčata a nechte salát odstát.

Příprava smažených lilků

1. Lilek oloupejte, nakrájejte podélně na proužky nebo plátky silné asi 5 mm a obalte v mouce.

2. V hluboké pánvi rozehřejte velké množství řepkového oleje a lilky na něm osmažte dozlatova.

3. Smaženou zeleninu vyjměte sítem, pečlivě ji osušte na kuchyňském papíře a podle chuti osolte.

Příprava Tahini

1. Ve vysoké nádobě smíchejte citronovou šťávu, sůl a vodu.

2. Postupně přidávejte tahini (sezamovou pastu) ručním mixérem, dokud se vše dobře nespojí a tahini nebude hladké a krémové.

Náš tip: Pokud dáváte přednost tekutější konzistenci, stačí přidat více vody!

Příprava omáčky Aamba

Všechny výše uvedené ingredience na omáčku rozmixujte v mixéru (nebo ručním mixérem), dokud nezískáte velmi hladkou krémovou mangovou omáčku.

Příprava Zhug

1. Oloupaný česnek, koriandr a petrželku nakrájejte nadrobno.

2. Kajenský pepř rozpůlíme, odstraníme semínka a také velmi jemně nasekáme.

3. Vše smíchejte dohromady, dochuťte olivovým olejem a solí podle chuti.

Náš tip: Vše můžete také nahrubo rozdrtit a nasekat v sekáčku.

Příprava vajec natvrdo

Všechna vejce vařte 6 ½ minuty, pak je oloupejte, rozpulte nebo nakrájejte na plátky a osolte.

Jak nyní připravit lahodný SABICH

1. Upečenou Focacciu potřete Tahini a omáčkou Amba.
2. Hojně doplňte smaženými lilky, vejci a rajčatovým salátem, dochuťte se Zhug a ozdobte několika dalšími lístky koriandru - hotovo!

Při podávání nakrájejte Focacciu na libovolně velké kousky. Podávejte s ledovou limonádou, pivem nebo perlivým džusem. Dobrou chuť!