Chutney – omáčka, do níž se zamiloval celý svět

Chutney – omáčka, do níž se zamiloval celý svět

Aromatické barvy - tak lze charakterizovat chutney z čerstvého ovoce a exotického koření. Není divu: jejich vlast Indie je po staletí považována za království sytých barev, nádherných vůní a intenzivních chutí.

Inspirace pro hospodyňky a kuchaře
V koloniální éře Angličané toužící po cestování přivezli do Evropy dosud neznámé chutney. Vařené omáčky z ovoce, cibule a koření byly tak oblíbené, že brigády hospodyněk a kuchařek vyvinuly důmyslné recepty z regionálních surovin. Exotické ovoce, jako jsou mango nebo ananas, nahradily meruňky, švestky, třešně nebo sladší odrůdy dýní. Starší kuchařky stále odhalují úžasně rafinované výtvory a tipy na přípravu. Předsudek, že chutney se používá k zakrytí špatně uvařeného jídla, se na chutney vůbec nevztahuje. V luxusní gastronomii je umění jejich přípravy a výroby stále považováno za úkol mistra.

Mimochodem, "chutney" je prý odvozeninou hindského slova "lízat."

Chutná rozmanitost
Také škála chutí je ohromující: od ovocných a pikantních, přes kyselé a kořeněné, až po nebezpečně pálivé a sladké. Kromě toho jsou chutney vždy a všude vítanými hosty na talíři: ať už při grilování nebo ve špičkové restauraci, se středomořskou rybí terinou, pikantními kotletami nebo delikátním výběrem sýrů. Obvykle intenzivní polechtání s texturou připomínající marmeládu není téměř nikdy odmítnuto.

Chutney povzbuzují chuť k jídlu, doplňují dobrou kuchyni a jsou i ukázkou kosmopolitismu. Zvláště v temném ročním období působí tito veselí barevní vyslanci kuchyně jako kulinářští povzbuzovači. Omáčka, která naučila svět si tzv. "namáčet," je vždy dobře zvoleným dárkem.

Chcete být sami kreativní a hledáte jednoduchý základní recept?

  • 1 kg ovoce nebo sladké zeleniny, například dýně a červené řepy;
  • 250 g cukru;
  • 0,5 litru octa nebo 0,25 litru octa (u kyselého ovoce se doporučuje méně octa);
  • 1 velká cibule nebo 2 střední cibule (nejčastěji žlutá cibule);
  • některý olej neutrální chuti, např. slunečnicový olej;
  • 2 lžíce hořčičného prášku nebo nahrubo rozdrcených hořčičných semínek;
  • 1 lžička jemné soli.

Příprava
Nakrájejte cibuli na co nejmenší kousky a osmahněte ji na oleji. Poté přidejte ocet a cukr, krátce přiveďte k varu a poté vmíchejte všechny ostatní přísady. Chutney přikryjte a vařte na mírném plameni alespoň 20 minut. Pokud se tekutina odpařuje příliš rychle, přidejte trochu vody. Dělejte to však střídmě, protože chutney by mělo na konci obsahovat jen málo tekutiny. Pro lepší trvanlivost jej plňte do sterilních sklenic a dobře je uzavřete - uchovávejte v chladu!

Tento recept můžete doplnit kořením, chilli, zázvorem nebo alkoholem, například whisky nebo dezertním vínem.