Granátové jablko - antioxidační bomba

Sladkokyselá chuť granátového jablka je ceněna již po tisíce let. Nyní výzkum naznačuje, že by mohlo být ještě zdravější, než se dosud předpokládalo.

Granátové jablko je známé již velmi dlouho. O jeho významu svědčí zmínky v Bibli a Koránu i ve starověké mytologii.

Granátové jablko hrálo často roli v řeckých mýtech, například při vzniku ročních období. Hádes, bůh podsvětí, jednoho dne unesl Persefonu do své říše, protože ji chtěl za manželku. Její matku Démétér, bohyni plodnosti, to zarmoutilo natolik, že zastavila růst rostlin. Nastala zima. Lidé bez jídla umírali. Ostatní bohové proto přemluvili Háda, aby Persefonu propustil. A tak se stalo. Protože však Persefona v podsvětí snědla několik semínek granátového jablka a nikdo, kdo ochutnal jídlo mrtvých, nemůže zůstat v horním světě natrvalo, tráví Persefona od té doby čtyři měsíce v roce v podsvětí. Každý rok se tedy Persefona vrací do podsvětí v zimě.

Není překvapivé, že se granátové jablko v řecké mytologii objevuje stále znovu a znovu, protože pravděpodobně pochází ze západní a střední Asie. Tu mají Řekové prakticky na dosah ruky. Dnes rostou po celém světě v tropickém a subtropickém podnebí. Španělská kolonizace je přinesla do Jižní Ameriky a rostlinám se daří také ve Středomoří.

Vzhled

Rozmanité granátové jablko roste na malých stromech nebo keřích, které dorůstají výšky až pěti metrů a mají červenohnědou až šedou kůru.

Samotné plody jsou velké asi jako jablka a mají oranžově červenou až červenohnědou barvu. Jedná se jen o bobule, ale jsou hraničním případem. Jejich dužnina není ani masitá, ani dřevnatá. Vnitřek je protkán stěnami. To znamená, že se v nich nachází několik komor, které obsahují asi 400 semen. Ta jsou obklopena jakousi průhlednou blánou naplněnou šťávou.

Z této šťávy se vyrábí víno, které se používá k ochucení zvěřiny, drůbeže a ovocných salátů.

Složení

Složení granátových jablek je působivé. Kromě mnoha stopových prvků a minerálů obsahuje šťáva mnoho antioxidantů, jako jsou flavonoidy a polyfenoly. Ty jsou dokonce ve vyšších koncentracích než v červeném víně a borůvkách.

V současné době stále více studií naznačuje, že by granátová jablka mohla pomoci při kardiovaskulárních onemocněních, artritidě, zánětech a dokonce i při rakovině. I když to ještě nebylo definitivně potvrzeno, granátová jablka jsou v zásadě zdravá.

Příprava

Zde se doporučuje opatrnost. Skvrny od šťávy z granátového jablka zanechávají trvalý dojem a nelze je smýt. Dávejte si proto pozor.

Existuje několik způsobů, jak se k semínkům dostat. Granátové jablko můžete rozříznout na polovinu a pak klepat na slupku, dokud semínka nevypadnou. Pomáhá také, když jablka nejprve trochu přitlačíte na rovnou plochu, aby se semínka uvolnila.

Jádra můžete také odstranit přímo lžící. Nejlépe to uděláte, když použijete misku s vodou. Semínka klesnou ke dnu, zatímco slupka bude plavat na hladině.

Nejrychlejším způsobem je však ovoce jednoduše vymačkat. Z jednoho granátového jablka se získá asi půl sklenice šťávy.