Mošt: novinka v Piccantino

Zcela nový přírůstek v Piccantino: mošt. Využili jsme příležitosti a podívali se na tento nápoj blíže. Mošt má dlouhou historii a v posledních letech se klade stále větší důraz na jeho kvalitu.

Výraz mošt pochází z latiny a znamená "mladé víno." Výroba moštu je velmi jednoduchá: ovoce se jednoduše vylisuje. Ovocná šťáva získaná lisováním se následně nechá zkvasit, i když ne u každého moštu se tak děje. Během kvašení přeměňují kvasinky ovocný cukr obsažený ve šťávě na alkohol. Tento proces trvá 10 až 20 dní.

K výrobě moštu se používají buď hrozny, jablka, nebo hrušky. Ostatní zkvašené ovocné šťávy se moštem nenazývají. V případě jablek a hrušek se používají odrůdy, které se vyznačují vyšším obsahem tříslovin.

Mošt má v Evropě dlouhou tradici. Vyráběli jej již Keltové. Ti jej však používali především na podporu trávení. I v pozdějších staletích byl mošt vysoce ceněn, zejména proto, že jej lze vyrobit bez větší námahy. Existují dokumenty z 19. století, které zdůrazňují význam tohoto nápoje ve stravě tehdejších lidí.

Dnes se mošt stává stále populárnější. Proto se dnes již používají různá kritéria pro hodnocení kvality. Vynikající kvalitní mošt má čirou barvu bez zákalu, ovocnou vůni a přirozeně obsahuje kyselinu uhličitou. Obsah alkoholu se obvykle pohybuje v rozmezí 6-8 % obj.

Díky souhře kyselin, tříslovin a zbytkového cukru lze rozlišit různé typy chuti.

Štýrsko, kde se na velkých plochách pěstují jablka, nabízí optimální podmínky pro výrobu jablečného moštu. Různé odrůdy jablek s jejich odlišnými chuťovými vlastnostmi jsou základem pro jednodruhové mošty několika příchutí, od suchých až po polosuché.