Čtyři recepty podzimní kuchyně

Čtyři recepty podzimní kuchyně

Recept 1: Srnčí kýta s černými olivami
Bio Waldeslust kořenící směs
Ekologický gurmánský recept podle Konrada Geigera

Potřebný čas: Příprava: 25 min. / Doba vaření: 1 h / Doba dušení: 40 min.

Ingredience pro 4 osoby
1,2 kg srnčí kýty, 50 g černých oliv rozpůlených a zbavených pecek, 2 lžíce Waldeslust, 120 g másla, 10 ml portského vína, 50 ml hovězího vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 600 ml hovězího vývaru, 100 g polenty nahrubo, 2 g sušených hříbků nakrájených na plátky, 1 lžíce crème fraîche, Sicilská kamenná sůl, Bio Trio Noir pepř, muškátový oříšek Herbaria.

Zvěřinu připravenou k pečení pomažte sádlem s olivami a přípravkem Waldeslust. Osmahněte ji ze všech stran na másle a pečte v troubě při 185°C 20 minut, za častého polévání šťávou z masa. Zvěřinovou kýtu položte na talíř, přikryjte alobalem a nechte odležet.

Omáčku slijte, přidejte portské a hovězí vývar a vařte, dokud se nezredukuje na polovinu. Nakonec přidejte olej a smíchejte ručním mixérem.

Na polentu z hříbků uvařte 300 ml hovězího vývaru a houby. Polentu smíchejte se zbytkem studeného vývaru. Poté směs polenty vmíchejte do vroucího vývaru. Přikryjte a za častého míchání vařte na mírném ohni asi 30 minut. Dochuťte kamennou solí, pepřem a muškátovým oříškem a nakonec vmíchejte crème fraîche.

************************************************************************************************

Recept 2: Lahodné bramboráky (Gaumenschmaus-Rösti)
Bio Gaumenschmaus kořenící směs

Ingredience na 1 velkou Rösti (se salátem pro 3-4 osoby)
1 kg uvařených brambor
2 lžíce směsi koření Gaumenschmaus
5-6 lžic olivového oleje
200 g crème fratche, zakysané smetany nebo jogurtu
sůl, pepř Trio Noir

Brambory důkladně omyjte, vařte je v hrnci s osolenou vodou 20-30 minut podle jejich velikosti - špetka kmínu Herbaria z Lippských hor není nutná, ale brambory budou ještě lepší. Brambory slijte, nechte vychladnout a 1 den odpočinout. Brambory nastrouhejte na hrubé straně struhadla - nejlépe jednoduše na pracovní ploše, aby se proužky brambor nerozmačkaly. Brambory ochuťte kořenící směsí Gaumenschmaus a velmi pečlivě je promíchejte. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje. Do pánve přidejte brambory v silné vrstvě a opatrně je vytvarujte rovnoměrné placky. Pečte na středním ohni 12 minut do křupava - v troubě s nastavením teploty 1-9, je obvykle nejlepší stupeň 6. Placku přikryjte vhodnou plochou pokličkou nebo velkým talířem, rychle ji otočte a vyklopte. Poté do prázdné pánve přidejte trochu čerstvého oleje a placku vsuňte zpět do pánve. Smažte 12 minut. Velký bramborák vyklopte na talíř nebo dřevěné prkénko a nakrájejte jej na kousky. Dochuťte creme fraiche, solí a Trio Noir a podávejte se salátem.

Náš tip: Rösti z vařených brambor, jež jsou připraveny i se slupkou Vám nejen ušetří čas, ale chutnají i o něco lépe.

************************************************************************************************

Recept 3: Dýňová polévka
Bio Kürbiskönig kořenící směs
Bio gurmánský recept podle Konrada Geigera

Potřebný čas: Příprava: 25 min. / Doba vaření: 1 h

Ingredience pro 4 osoby
500 g zralé dýně Hokkaido, 2 lžíce ghí (přepuštěného másla), 1 cibule nakrájená na kostičky, 1 stroužek česneku nakrájený na kostičky, 1 l zeleninového vývaru, 250 ml kokosového mléka, 2 lžíce Bio Kürbiskönig kořenící směsi, Sicilská kamenná sůl.

Dýni omyjte, rozkrojte na čtvrtiny, vyjměte střed a pečte v troubě při 170°C 45 minut. Dužinu nakrájejte na malé kousky. Rozehřejte ghí, přidejte cibuli a česnek a smažte je 5 minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte dýni, orestujte, zalijte vývarem a kokosovým mlékem. Duste asi 15 minut, jemně umelte, ochuťte směsí Bio Kürbiskönig a kamennou solí.

Náš tip: k této polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo grissini zapečené s kořením Herbaria.

************************************************************************************************

Recept 4: Ratatouille rizoto s červeným vínem a kořenící směsí Trüffelglück
Bio Trüffelglück kořenící směs
Bio gurmánský recept podle Konrada Geigera

Potřebný čas: Příprava: 40 min. / Doba vaření 18 min.

Ingredience pro 4 osoby
Rizoto: 1,5 l zeleninového vývaru, 6 lžic olivového oleje, 450 g rýže Arborio, 0,5 l červeného vína (např. Barbera d'Alba), 1-2 lžíce kořenící směsi Trüffelglück, 3 lžíce studeného másla, 50 g parmazánu.
Ratatouille: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 1 cuketa, 2 rajčata, 1 lilek, 1 lžička tymiánu od Herbaria, Sicilská kamenná sůl, 1 svazek petrželky.

Na ratatouille nakrájejte všechny ingredience na nudličky, lilky lehce osolte, nechte krátce odležet a poté z nich vymačkejte tekutinu.

Pro přípravu rizota přiveďte zeleninový vývar k varu. V rozehřátém hrnci smíchejte rýži se 2 lžícemi olivového oleje, dokud nezprůsvitní, a přilijte červené víno. Přilijte třetinu vývaru. Do rizota postupně přidávejte zbývající vývar a často míchejte. Zatímco se rýže vaří, rozehřejte na pánvi 4 lžíce olivového oleje a krátce na něm osmahněte cibuli do průsvitna. Přidejte česnek a papriku a promíchejte. Po 1 minutě přidejte tymián, cuketu a lilek a vše smažte 3-4 minuty. Petrželku nasekejte, smíchejte se zeleninou a nakrájenými rajčaty a podle chuti okořeňte. Asi po 18 minutách je rýže hotová. Sundejte z plotny, ochuťte kořením Trüffelglück a máslem. Rizoto s ratatouille podávejte v hlubokých talířích. Navrch nastrouhejte parmazán a ihned podávejte.