Bake Affair Žitný kvásek, 100 g

Na farmářské a další tmavé chleby!

140,00 Kč

(1.400,00 Kč / kg, včetně 12% DPH - plus náklady na dopravu)

Obsah: 100 g

Doručení do úterý, 30. dubna, pokud objednáte do pondělí do 00:00.

Ještě 4 ks skladem

Doprava zdarma do země Česká republika od 1.190,00 Kč.
Více informací k přepravě a dodání

Vlastnosti

  • stupeň kyselosti: přibližně 125
  • pro doplnění vůně aroma
  • snadnější zpracování těsta

Produkt č. BAF-40-2, Obsah: 100 g, EAN: 9120101513122

Popis

Kvásek se v podstatě používá k výrobě různého pečiva. Mimo jiné zajišťuje lepší vázání vlhkosti, a tím i snadnější zpracování těsta. Váže také cenné minerály a zpomaluje plesnivění chleba. Kváskový chléb je velmi chutný a vydrží čerstvý mnohem déle než chléb bez kvásku.

Žitný kvásek od Bake Affair má stupeň kyselosti přibližně 125 a je vhodný pro zjemnění chuti farmářských chlebů nebo jiných tmavých chlebů a pečiva.


Jak připravit kvásek

V ideálním případě byste měli použít zavařovací sklenici o objemu alespoň 1 litr. K tomu potřebujete víčko, které se jednoduše nasadí na sklenici, ale neutáhne se.

Směs stačí skladovat při běžné pokojové teplotě. Pokud ji necháte v teplejší místnosti, bude hotová již po 4 až 5 dnech.

Den 1: Smíchejte 50 g světlé žitné mouky s 1 lžící žitného kvásku a 60 g vody z vodovodu. Tyto ingredience míchejte rukama, dokud směs nebude připomínat hustou pastu. První dva dny směs míchejte rukama, protože se tak vytvoří divoké kvasinky a přírodní bakterie, které zajistí dobré kvašení. Poté směs vložte do sklenice a zavřete ji víčkem do poloviny (neotáčejte pevně). Nyní může kvásek odpočívat nejméně 24 hodin.

Den 2: Přes noc se v zákysu mohlo vyvinout určité aroma a nyní je cítit mírně nasládle. Druhý den přidejte opět 50 g světlé žitné mouky a 50 g vody. Přísady znovu promíchejte rukama. Těsto by mělo být o něco krémovější než předchozí den. Poté jej opět do poloviny přiklopte a nechte jej stát dalších 24 hodin.

Den 3: Kvásek již viditelně začíná pracovat a získal lehce nakyslou jogurtovou vůni. Dnes opět smíchejte 50 g světlé žitné mouky a 50 g vody. Směs míchejte lžící, dokud se z těsta nestane krémová hmota. Opět přikryjte do poloviny pokličkou a nechte 24 hodin odpočívat.

Den 4: Nyní by se již v zákysu měly tvořit bublinky a měl by mít vůni podobnou kyselému jablečnému moštu. Přidejte 50 g světlé žitné mouky a 50 g vody a míchejte lžící, dokud opět nezískáte krémovou hmotu. Přiklopte víko jako obvykle a počkejte 24 hodin.

Den 5: Těsto je téměř připraveno k dalšímu zpracování. Obvyklý postup jako v předchozích dnech - přidáme 50 g světlé žitné mouky a 50 g vody, dobře promícháme a necháme 24 hodin zpola přikryté odležet.

Den 6: Naposledy přidejte 50 g mouky a 50 g vody, promíchejte a nechte při pokojové teplotě dalších 24 hodin. Pokud se ve směsi ještě netvoří bubliny, je třeba ji "přikrmit" celozrnnou žitnou moukou a udržovat v teple. Ideálně při teplotě 28 stupňů, ale ne vyšší než 32 stupňů - například na radiátoru nebo vedle něj, v kvasném boxu nebo zabalené v ručníku na termoforu.

Den 7: Připraveno! Od této chvíle kvásek můžete skladovat v lednici. každých 10 až 14 dní "krmte" tak, že oddělíte 50 g těsta a smícháte je s 50 g mouky a 50 g vody. Tuto směs nechte při pokojové teplotě, dokud se nezdvojnásobí. Poté ji vložte zpět do chladničky.

Příprava kvásku: Na kvásek použijte přibližně 10-30 % množství kváskové mouky. To znamená, že na kilogram mouky v seznamu ingrediencí smícháte 100-300 g mouky se stejným množstvím vody a 10-30 g kváskové mouky.

Pečení s kváskem: Vzhledem k tomu, že kvásek nemá na začátku takovou kynoucí sílu, mělo by se pečení chleba provádět také s droždím. Čím starší je kvásek, tím větší je jeho kynoucí síla.

Značka (výrobce): Bake Affair
Původ: Rakousko
Složení
  • žitná mouka
  • voda
  • startovací kultury
  • žitný šrot
  • kyselina mléčná (E207) (okyselovač)
  • protispékavá látka E341
  • pšeničné otruby
Nutriční hodnoty
Nutriční hodnoty pro/na 100 g
kalorie1214 / 290 kj / kcal
tuky2,7 g
  z toho nasycené mastné kyseliny0,4 g
sacharidy19,9 g
  z toho cukr1,4 g
bílkoviny18,3 g
vláknina33,5 g
sůl0,03 g

Recenze našich zákazníků a zákaznic

hodnocení pro Bake Affair Žitný kvásek (čeština)

5,0 z 5 hvězdiček
5 hvězdiček
1 (100%)
4 hvězdičky
0 (0%)
3 hvězdičky
0 (0%)
2 hvězdičky
0 (0%)
1 hvězdička
0 (0%)

1 hodnocení

Podobné výrobky:

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder

Zákazníci si také koupili

  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder
  • placeholder