Recept na polský vánoční perník
O Vánocích je v Polsku perník nepostradatelný. Tuto pochoutku z perníkového těsta, s kořeněnou vůní a lahodnou intenzivní chutí, najdete téměř v každé polské domácnosti. V Polsku je příprava perníků sváteční rodinnou tradicí, která je oblíbená i u těch nejmenších. Perník je vedle kapra, pirohů a zelí s houbami, symbolem polských Vánoc.
Perníkové těsto se obvykle kypří práškem do pečiva nebo jedlou sodou. Zkušení pekaři používají jako základ hlavně pšeničnou nebo žitnou mouku; rádi také míchají oba druhy mouky - půl na půl. Aby perníkové těsto získalo charakteristickou aromatickou chuť, přidává se do receptu med a koření. Přírodní med se přidává po roztavení nebo lehkém zhnědnutí. Můžete ho však nahradit i umělým medem nebo směsí cukru a karamelu. Nejdůležitějším kořením jsou však skořice a hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a nové koření, jež v malém množství zjemňují chuť. Můžete také použít hotové a jemně namleté směsi perníkového koření. Těsto byste měli připravit několik dní před konzumací, protože změkne až po určité době. Je nejlepší jej skladovat na chladném a suchém místě, kde může být přikryté a ponechané.
Na polský vánoční perník potřebujete tyto ingredience:
- 35 dkg medu
- 20 dkg cukru
- 4 vejce
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce másla
- 1 kg mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- karamel (z jedné lžičky cukru)
- 20 dkg nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 10 dkg blanšírovaných rozinek
- tuk na plech
Příprava
- 1. Předehřejte troubu na 160 °C.
- 2. Máslo šlehejte tak dlouho, dokud nebude mít konzistenci smetany.
- 3. Přidejte žloutky ušlehané s cukrem, mouku smíchanou s práškem do pečiva, rozpuštěný med a karamel (lžičku cukru navlhčete vodou a nechte zhnědnout v malém kastrůlku).
- 4. Přidejte žloutky, mouku a karamel. Těsto hněťte lžící, aby se netvořily hrudky.
- 5. Vymíchejte těsto. Přidejte ořechy a rozinky.
- 6. Vmíchejte všechno koření a ušlehané bílky.
- 7. Těsto jemně, ale důkladně prohněťte a nalijte do vymazané formy.
- 8. Vložte koláč do trouby a pečte asi 50 minut.
- 9. Perník vyzkoušejte pomocí špejle. Je-li hotový, vyjměte jej z trouby.
- 10. Jakmile perník zcela vychladne, vyjměte jej z formy.
Recept můžete libovolně měnit. Můžete například vynechat rozinky a nahradit je kandovanými pomeranči nebo se zcela obejít bez ořechů. Po vychladnutí můžete perník podélně rozříznout na polovinu, potřít vrstvou džemu a opět spojit.
Nyní můžete být kreativní, péct a užívat si polský perník se svými blízkými - Veselé Vánoce!
Související články
- 90,00 Kč (2 903,23 Kč / kg)
Doručení do 02. května
- 5.0 (4)
darbo Rakouský včelí med, 500 g
- viskózní a roztíratelný
- nejlepší kvalita
- vysledovatelný původ
260,00 Kč (520,00 Kč / kg)Doručení do 02. května
-
KOTÁNYI Natron, 80 g
- univerzální
- do koláčů a nízkého pečiva
- ideální pro výrobu konzerv
80,00 Kč (1 000,00 Kč / kg)Doručení do 02. května
- 5.0 (3)
Sapore di Sole Bio rozinky, 250 g
- aromatické
- bohaté na vitamíny a minerály
- na pečení, vaření a svačinku
90,00 Kč (360,00 Kč / kg)Doručení do 02. května